.
.
.

Το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας (1909)

Το κτίριο που στεγάζεται το Β΄ Δημοτικό Σχολείο, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, αισθητικό και μορφολογικό χαρακτήρα, όπως η ιστορικότητά του, η ποιότητα της σύνθεσής του, η ιστορική χρήση του ως σχολείου, τα νεοκλασικά του στοιχεία (π.χ. διαίρεση της πρόσοψης σε τρία ίσα μέρη, κατακόρυφοι άξονες των ανοιγμάτων, συμμετρία, παραστάδες, φατνώματα, κίονες, διακοσμητικές ταινίες κ.ά.), η κλίμακα και η περιβαλλοντική του σχέση στην παραδοσιακή πολεοδομική εικόνα και στον γύρω ελεύθερο χώρο (περίοπτο κτίριο σε αύλειο χώρο δίπλα στο ποτάμι με επεξεργασμένες όλες τις πλευρές του). 
Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο, των αρχών του 20ου αιώνα με σημαντικά νεοκλασικά στοιχεία στην οργάνωση των όψεών του και αρχές συμμετρίας που παραπέμπουν σε κτίριο δημόσιου χαρακτήρα και λειτουργεί από το έτος ανεγέρσεώς του έως σήμερα ως κτίριο σχολείου. Η διατήρησή του συμβάλλει στην ανάδειξη της εικόνας του αστικού τοπίου και αναδεικνύει το παραδοσιακό αστικό τοπίο της Φλώρινας του μεσοπολέμου.
Η ίδρυση του Παρθεναγωγείου της Ορθοδόξου Ελληνικής Κοινότητος Φλωρίνης τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στα έτη 1871 – 1879. 
Την περίοδο 1905-1906, αγοράστηκε από την ελληνική κοινότητα η κατοικία του Ιζέτ –πασά, για τη στέγαση του Αρρεναγωγείου και του Παρθεναγωγείου.
Το 1909, χτίστηκε στον αύλειο χώρο του Αρρεναγωγείου, το νέο κτίριο του Παρθεναγωγείου. Η οικοδόμησή του έγινε εφικτή χάρις στην χορηγία του Νηπιαγωγικού Επιμελητηρίου Μελά. Το κτίριο του Παρθεναγωγείου ασφαλίστηκε από την αγγλική ασφαλιστική εταιρεία ΝΟRTHERN, αντί 12 παράδων.
Στο Παρθεναγωγείο στεγάστηκε και το Οικοτροφείο για τα παιδιά των θυμάτων του Μακεδονικού αγώνα, που παλιότερα στεγαζόταν στη Μοδέστειο Σχολή Πισοδερίου.
Από το έτος 1914 – 1915 εμφανίζεται στα αρχεία ως Δημοτικό Θηλέων Φλωρίνης. Το 1918, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την άφιξη των συμμαχικών στρατευμάτων, τα δύο σχολεία επιτάσσονται από τα γαλλικά στρατεύματα.
Το 1922 συγκροτήθηκε πλήρες εξατάξιο σχολείο θηλέων και αποτελούνταν από πέντε δασκάλες.
Το 1929, το σχολείο μετονομάσθηκε σε 2ον Εξατάξιον Μικτόν Δημοτικόν Σχολείον Φλωρίνης.
Στη διάρκεια της κατοχής, το κτίριο επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και αποθήκη υλικού. Το έτος 1943-1944, το σχολείο παρέμεινε κλειστό, ενώ τον επόμενο χρόνο η λειτουργία του επαναλήφθηκε.


ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: 1) Αρχείο Δήμου Φλώρινας  –  2)https://history.eled.uowm.gr
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο