.
.
.

Τα κανόνια της Φλώρινας

Μετά τη γερμανική Κατοχή ακολούθησε ο Εμφύλιος Πόλεμος. Από τις αρχές του 1946, οι αντάρτες κατέφευγαν στα βουνά σχηματίζοντας ένοπλες ομάδες και στις 28 Οκτωβρίου 1946 ίδρυσαν το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), που ήταν ο στρατός των κομμουνιστικών δυνάμεων, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό στρατό, που ήταν Εθνικός Στρατός. Η περιοχή της Φλώρινας, με τα ψηλά βουνά, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο, που άλλοι τον έλεγαν συμμοριτοπόλεμο, άλλοι ανταρτοπόλεμο και τελικά ονομάστηκε Εμφύλιος Πόλεμος.
Στη Βίγλα και στο Πισοδέρι (η Βίγλα είναι ένα φυσικό παρατηρητήριο, από όπου οι λόφοι και η πόλη της Φλώρινας, καθώς και τμήμα του κάμπου φαίνονται καθαρά), οι αντάρτες έστησαν το ορειβατικό πυροβολικό τους και σφυροκοπούσαν τις θέσεις του στρατού, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τη 12η Φεβρουαρίου του 1949, μετά τη Μάχη της Φλώρινας, οι ηττημένοι αντάρτες κράτησαν τις θέσεις τους στη Βίγλα. Όμως, μετά την ήττα τους οι αντάρτες, καθώς φαινόταν ότι χάνουν τον πόλεμο, έριχναν ασταμάτητα οβίδες, θέλοντας να τελειώσουν τα πυρομαχικά τους και να αποσυρθούν.
Στις 14 Αυγούστου 1949, ο πόλεμος είχε τελειώσει για την πόλη της Φλώρινας. Οι κανονιοβολισμοί τελείωσαν.
Αυτά τα δυο κανόνια ανήκουν στην ιστορία της πόλης. Είναι κειμήλια και όχι παλιοσίδερα.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Δημήτρης Μεκάσης
ΠΗΓΗ: florinapast.mysch.gr/ta-kanonia-tis-viglas-pisoderiou-stin-plateia-tis/
ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Χρήστος Τέγος

 

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο