.
.
.

Η οικία Θ. Νικολαϊδη (Φώτη Γκίλλου) (1912)

Η διώροφη οικοδομή εμφανίζεται πάνω στην οικοδομική γραμμή και σε επαφή με το βόρειο πλευρικό όριο του οικοπέδου, ενώ στη συνέχεια διαμορφώνεται μικρή αυλή.
Αποτελεί μια άλλη έκφραση της πλατυμέτωπης κατοικίας, όπου ο κεντρικός χώρος της εισόδου με το κλιμακοστάσιο διευρύνεται με τραπεζοειδή προεξοχή προς την αυλή, ενώ αριστερά και δεξιά οργανώνεται ένα δωμάτιο. Η επανάληψη του τύπου στον όροφο αυξάνει το μέγεθος του σπιτιού, ενώ η κουζίνα και οι βοηθητικοί χώροι οργανώνονται στο ημιυπόγειο. Η δημιουργία σοφίτας με προέκταση του χώρου του κλιμακοστασίου έξω από τη στέγη, αποτελεί περισσότερο αρχιτεκτονικό στοιχείο του κτηρίου, χωρίς να αυξάνει ιδιαίτερα τους ωφέλιμους χώρους του.
Περίτεχνες όψεις με έντονο διάκοσμο στα ανοίγματα, οργανωμένα σε κατακόρυφες στήλες, τονίζουν την εκλεκτικιστική διάθεση του μελετητή.
Ψευδοπαραστάδες, με κεραμικά επίκρανα, τονίζουν τις ακμές του κτιρίου και φαίνονται να συγκρατούν τη διακοσμητική κορνίζα της στέψης, ενώ χαμηλότερα, οριζόντιες ταινίες διακοσμημένες με μικρές κεραμικές ροζέτες στη σειρά, περιδένουν το σύνολο του κτιρίου στο ύψος της ποδιάς των παραθύρων και στη βάση του φεγγίτη.
Ιδιαίτερα επιμελημένη εμφανίζεται η περίφραξη της μικρής αυλής. Είναι κτισμένη σύμφωνα με το ισόδομο σύστημα, φέρει πεσσούς κατά κανονικά διαστήματα με πέτρινη σφαιρική απόληξη, ενώ το μεσοδιάστημα κλείνει με περίτεχνη σιδεριά.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ζαρκάδα – Πιστιόλη Χριστίνα(2003) Α.Π.Θ. Διδακτορική Διατριβή
“Η Αρχιτεκτονική της Φλώρινας στην περίοδο του μεσοπολέμου”

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο