.
.
.

Η οικία Ευάγγελου Φιλιππίδη (1912)

Η οικία χτίστηκε πριν το 1912 από τον έμπορο και μετέπειτα βουλευτή του λαϊκού κόμματος, Ευάγγελου Φιλιππίδη. Η κόρη του ήταν η Μαργαρίτα, σύζυγος του Αθανασίου Ρώμπαπα. Η Μαργαρίτα ανέπτυξε έντονη δράση στον πόλεμο του 1940 και τιμήθηκε για τη δράση της με τα παράσημα της φανέλας του στρατιώτη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Ερυθρού Σταυρού.
Η μορφολογία της πρόσοψης, με σαφή εκλεκτικιστική διάθεση και συμμετρική οργάνωση των ανοιγμάτων γύρω από τον κεντρικό κατακόρυφο άξονα, ο οποίος σηματοδοτείται με το μικρό περίτεχνο εξώστη-μπαλκόνι του ορόφου που είναι από χυτοσίδηρο και στηρίζεται σε μαντεμένια φουρούσια.
Ο χώρος της στοάς οριοθετείται επίσης από ψευδοπαραστάδες, ενώ η είσοδος κλείνει με δίφυλλη ξύλινη ταμπλαδωτή πόρτα, όπου λίγο ψηλότερα διαμορφώνεται κυκλικός φεγγίτης, οργάνωση που παραπέμπει στο γαλλικό κλασικισμό. Οριζόντιες διακοσμητικές κορνίζες διαχωρίζουν τα επίπεδα των ορόφων. Τα παράθυρα του ισογείου εμφανίζονται λιτά με γραμμικό πλαίσιο και διακοσμητικό κλειδί, ενώ εκείνα του ορόφου είναι ιδιαίτερα επιμελημένα. Ειδικότερα, η κεντρική εξωστόθυρα διακοσμείται με καμπύλο αέτωμα, ενώ τα δύο παράθυρα που την πλαισιώνουν στέφονται με τριγωνικά αετώματα.
Το κτίριο διατηρείται μέχρι σήμερα με αλλοιώσεις στη μορφολογία της πρόσοψης, ύστερα από την ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου – κλείσιμο της στοάς και κατάργηση της κεντρικής εισόδου. Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών καταστράφηκε η τοιχογραφία του κλιμακοστασίου.
Το σπίτι αγοράστηκε το 1977 από το Γεώργιο Ντόβα και συντηρείται μέχρι σήμερα με επιμέλεια.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: 1) Ζαρκάδα Πιστιόλη Χρ. (2003). Η αρχιτεκτονική της Φλώρινας στην Περίοδο του Μεσοπολέμου.
2) Παναγιώτης Νώτας.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: 1) Αρχείο Χρήστου Τέγου
2) Αρχείο Παναγιώτη Νώτα

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο