.
.
.

Οι φράουλες της Φλώρινας

Στη δεκαετία του 1920 λειτούργησε στη Φλώρινα Γεωργοκτηνοτροφικός Σταθμός και Σταθμός Γεωργικών Βελτιώσεων, με Νομογεωπόνο τον Ιωάννη Κοντόπουλο. Ο Κοντόπουλος ήταν ένας προικισμένος ερευνητής γεωπόνος με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Σπουδαγμένος στην φημισμένη Γεωπονική Σχολή της Φλωρεντίας, έφερνε μαζί του νέες ποικιλίες και νέες μεθόδους καλλιέργειας.
Η ποικιλία φράουλας που έφερε ο Κοντόπουλος ήταν η Madame Moutot, η πιο διαδεδομένη ποικιλία στην Ευρώπη, Γαλλικής προέλευσης, που πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1906. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στον Κοντόπουλο ξεκίνησαν να παίρνουν φυτά από το φυτώριο της Γεωργικής Σχολής και να τα φυτεύουν στις αυλές των σπιτιών τους. Η καλλιέργεια της φράουλας διαδόθηκε γρήγορα και επεκτάθηκε αρχικά στα ορεινά χωριά και στη συνέχεια σε χωριά του κάμπου.
Τη δεκαετία του 1960 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 η Φλώρινα αποτελούσε την κύρια πηγή παραγωγής φράουλας και βασικός τροφοδότης, όχι μόνο της εγχώριας, αλλά και ξένων αγορών. Ο καρπός της φράουλας είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και μαγγάνιο, οξέα και ένζυμα, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, έχει λίγες θερμίδες και διεγείρει τον μεταβολισμό!  H Madame Moutot δεν ακούγεται πια σαν ποικιλία, αλλά ίσως να αποτελεί γονέα για κάποια υβρίδια, αν ψάξει κανείς.

ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: 1)Ουρανία Λέγα – Παναγιωταλίδη Γεωπόνος, Χημικός Κλωστοϋφαντουργός MSc. Συνταξιούχος Επίκουρος Καθηγήτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας)
2) https://www.florinapast.mysch.gr/apo-ton-kontopoylo-ston-kampo-tis-florinas/
3) https://www.florinapast.mysch.gr/mantam-moutot-i-archontissa-fraoula-tis-florinas/

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο