.
.
.

Κρατερό (Ράκοβον)

Το χωριό Κρατερό, βρίσκεται σε απόσταση 18 χλμ. από τη Φλώρινα και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μ. Το Κρατερό ιδρύθηκε τον 18o αιώνα (1770). Οι κάτοικοί του κατάγονταν από μια περιοχή της Αλβανίας ( Ματ ) και μιλούσαν την αρβανίτικη γλώσσα.
Αρχικά, το χωριό ονομαζόταν Ράκοβο. Η ονομασία αυτή, σύμφωνα με μια εκδοχή, προέρχεται από το γεγονός ότι στην περιοχή της κοινότητας εξαιτίας των πολλών νερών και των πηγών υπήρχαν άφθονες καραβίδες και στην τοπική διάλεκτο η καραβίδα λέγεται Ράκοϊ. Ράκοβο το χωριό με τις πολλές καραβίδες.
Το 1926 το χωριό μετονομάστηκε σε Κρατερό, προς χάριν του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κρατερού.
Γενικά, οι κάτοικοι του Κρατερού, όπου και αν βρίσκονταν, είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, βοήθησαν την Ελλάδα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές κινδύνου.
Το Κρατερό, ένα χωριό θρύλος, κάηκε και ξαναχτίστηκε τρεις φορές.
-Το 1903 κάηκε από τους Τούρκους, συθέμελα.
-Το 1907 κάηκε από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, τελείως.
-Και το 1947 κάηκε για τρίτη φορά από τους αντάρτες, για να κτισθεί το 1950 με έξοδα του κράτους.
Οι γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων.
Το τοπίο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και συνδυάζει το όμορφο φυσικό περιβάλλον με τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Τα σπίτια είναι πολύ ενδιαφέροντα: πετρόχτιστα, διώροφα με χαγιάτι, πλινθόκτιστα ισόγεια.
Στο Κρατερό υπάρχουν πολλές εκκλησίες. Ο ναός του Αγ. Νικολάου χτίστηκε το 1843 και μέσα σ΄ αυτόν σώζονται αγιογραφίες του ζωγράφου Ιωάννη (1884 – 1885), που είχε καταγωγή από το χωριό  Χιονάδες της Κόνιτσας. Οι άλλες εκκλησίες είναι της Αγ. Παρασκευής, της Αγ. Τριάδος, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της Αγ. Κυριακής και της Αγ. Τριάδος.
Επίσης, εντός του οικισμού υπάρχουν γεφυράκια και 7 νερόμυλοι.

ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: https://florina-history.blogspot.com/2010/06/h.html – Τουριστικός οδηγός Φλώρινας (ΤΕΔΚ) – 2003
ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Δήμου Φλώρινας – Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο