.
.
.

Ι.Ν. Αγίου  Δημητρίου – Παρορίου

 Ο Άγιος Δημήτριος Παρορίου ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά τον ναό του Κρατερού. Είναι ένας μονόχωρος δρομικός καμαροσκεπής ναός και αποτελεί ίσως το μοναδικό δείγμα στην ευρύτερη περιοχή με λιθόχτιστη καμάρα για στέγαση. Η τυπολογία του μονόκλιτου αυτού ναού, θυμίζει τους θολοσκεπείς μονόκλιτους σταυρεπίστεγους ναούς του 13ου και 14 ου αιώνα στον ελλαδικό χώρο.
Το ιερό είναι ένας τυπικός χώρος με τρεις κόγχες. Στο δυτικό τμήμα του εσωτερικού του ναού υπάρχει μία ξύλινη κατασκευή, η οποία σχηματίζει έναν εσωνάρθηκα και άνωθεν αυτού τον γυναικωνίτη.
Εξωτερικά, στη βόρεια και στη δυτική πλευρά, ο ναός περιβάλλεται από έναν ενιαίο ανοιχτό, αλλά στεγασμένο χώρο, ο οποίος λειτουργεί ως πρόναος. Η βόρεια πλευρά αυτού, είναι μία ξύλινη κατασκευή σε μορφή χαγιατιού, ενώ στο δυτικό τμήμα έχει περιμετρική τοιχοποιία.
Σε αυτήν την τοιχοποιία του δυτικού εξωνάρθηκα εδράζεται το ιδιότυπο και τετράγωνο σε κάτοψη, ξύλινο κωδωνοστάσιο, το οποίο περικλείεται από κατακόρυφα ενιαία ξύλινα σανίδια, ενώ η επικάλυψη του τετράγωνου σχήματος γίνεται με θόλο με διπλή καμπυλότητα και επικάλυψη με λαμαρίνα.
Ο Άγιος Δημήτριος Παρορίου ιστορήθηκε το 1837, ενώ προς το τέλος του 19 ου αιώνα προστέθηκε το χαγιάτι της βόρεια πλευράς, το οποίο έγινε ταυτόχρονα και ως ενιαία κατασκευή με τον εξωνάρθηκα της δυτικής πλευράς.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:  https://www.academia.edu/Μελέτη αποκατάστασης μεταβυζαντινών ναών περιοχής Φλώρινας
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

 

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο