.
.
.

Η οικία των Αδελφών Παπαλαζάρου (1929)

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το διώροφο κτίριο που διατηρείται μέχρι σήμερα, στη συμβολή των οδών Πρεσπών και Ταγματάρχη Φουλεδάκη.
Το κτίριο χτίστηκε το 1929, αρχικά ως διπλοκατοικία με καταστήματα στο ισόγειο.
Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν οι αδελφοί Παπαλαζάρου.
Η γωνιακή θέση του οικοπέδου οδήγησε σε παραλλαγή της τυπολογίας της δίδυμης οικοδομής. Το ισόγειο οργανώνεται με την εν σειρά διάταξη των καταστημάτων πάνω στην οικοδομική γραμμή. Εντυπωσιάζει η πιστή εφαρμογή των σχεδίων της μελέτης. Η διάθεση για ομοιόμορφη μεταχείριση των δύο συμμετρικών όψεων οδήγησε στη λύση κατασκευής κόγχης επάνω από την είσοδο της οδού Πρεσπών, σε αντιστοιχία με το τοξωτό ίσης διαστάσεις παράθυρο της άλλης όψης. Σήμερα την κόγχη αυτή διακοσμεί άγαλμα του Απόλλωνα, ο οποίος  κρατάει λύρα και ακολουθεί τα πρότυπα του μαρμάρινου αδριάντα του Απόλλωνα στον περίβολο της ακαδημίας Αθηνών στην οδό πανεπιστημίου, έργο του γλύπτη Λεωνίδα Δρόση, περίπου το 1970.
Χαρακτηριστική είναι η επέκταση της οικοδομής, επί της οδού Ταγματάρχη Φουλεδάκη, με επανάληψη του τύπου, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της τρίδυμης αυτής κατοικίας με καταστήματα στο ισόγειο. Μπορεί να θεωρηθεί ως τυπολογία κατοικίας με οριζόντια ανάπτυξη. 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

 

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο