.
.
.

Μνημείο Μαχητών και Μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.)

Τα αγάλματα των μαχητών και των μαχητριών είναι κατασκευασμένα από ορείχαλκο, ενώ η βάση του μνημείου είναι από μάρμαρο. Στις μαρμάρινες πλάκες είναι χαραγμένα τα ονόματα των νεκρών μαχητών/τριών.
Το 2009 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αγόρασε το συγκεκριμένο οικόπεδο για να τοποθετηθεί το μνημείο των ηρωικών και τιμημένων νεκρών της μάχης της Φλώρινας.  Η διαδικασία για την ανέγερση του μνημείου πήρε αρκετό χρόνο. Το μνημείο είναι έργο του Μέμου Μακρή και με τη συμβολή φίλων και συντρόφων του Κ.Κ.Ε. από την Ουγγαρία, έγινε η κατασκευή και η τοποθέτησή του.
Η Κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος οργάνωσε μια εκδήλωση στην πόλη της Φλώρινας στις 16 Φεβρουαρίου 2016, όπου και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των μαχητών και μαχητριών του Δ.Σ.Ε.. Η αποκάλυψη του μνημείου έγινε από το Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε..
Το μνημείο του Δ.Σ.Ε. Φλώρινας  βρίσκεται στην οδό Κολχικής 16  κοντά στην πόλη.
800-850 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (Δ.Σ.Ε.) ήταν θαμμένοι στη συγκεκριμένη τοποθεσία για περίπου εξήντα χρόνια.
Σήμερα, ο άλλοτε ομαδικός τάφος αποτελεί ένα μνημείο που τιμάει όλους εκείνους που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας το 1949.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: https://www.digitalglyptotheque.gr/greece_exhibits/24-1-2021
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο  Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο