.
.
.

Η Παλιά Ακαδημία – Στ΄ Δημοτικό Σχολείο (1931)

Κατασκευάστηκε το 1931 από τον εμπειροτέχνη Δημήτρη Τούση για τη στέγαση του Διδασκαλείου και Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας. Στο κτίριο στεγάστηκε η νεοϊδρυθείσα (1941) Παιδαγωγική Ακαδημία. Πρόκειται για νεοκλασικό εκλεκτικιστικό κτίσμα, τα σχέδια του οποίου εκπονήθηκαν στην Αθήνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το εξατάξιο διδακτήριο είναι δομημένο ελεύθερα στο χώρο του οικοπέδου, έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μία αίθουσα εργαστηρίου πληροφορικής και δύο γραφεία.
Είναι διώροφο με υπόγειο, για εκπαιδευτική χρήση. Εξωτερικά δεν είναι ιδιαίτερα διακοσμημένο. Μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο στα επιχρίσματα είναι το ανάγλυφο περίγραμμα που υπάρχει γύρω από τα παράθυρα, που συνθέτουν τριάδες. Τα αψιδωτά παράθυρα είναι νεοβυζαντινής έμπνευσης. Τα ανοίγματα του κάτω ορόφου είναι ορθογώνια, ενώ του πάνω ορόφου αψιδωτά. Στο περίγραμμα του κυρίως κτιρίου προέχει γωνιακή κατασκευή πυργοειδούς μορφής, που φέρει μικρό εξώστη με νεοκλασικό κιγκλίδωμα, διακοσμημένο με ρόδακες από χυτοσίδηρο. Η κορνίζα της μαρκίζας στο ύψος της στέγης είναι ιδιαίτερα τονισμένη.
Στη Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας φοίτησαν συνολικά 4.894 σπουδαστές, από τους οποίους οι 1291 (το 26,4%) κατάγονταν από το νομό της Φλώρινας.
Η Παιδαγωγική Ακαδημία λειτούργησε στο κτίριο μαζί με το Δ ́ Δημοτικό Σχολείο, ως το έτος 1983- 1984, οπότε και μεταστεγάστηκε σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο