.
.
.

Η Αερολέσχη

Η αερολέσχη Φλώρινας ιδρύθηκε το 1975 με έδρα το ομώνυμο αεροδρόμιο της πόλης. Τον ίδιο χρόνο κατασκευάστηκε το υπόστεγο για να στεγάσει το νεοαποκτηθέν 4θέσιο αεροσκάφος SOCATA RALLYE ST 150. Κατασκευάστηκαν, επίσης, τα δύο τολ που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται το ένα για γραφείο και το άλλο για αποθήκη.
Στην πάροδο του χρόνου ήρθε η κατασκευή από την ομάδα της αερολέσχης και σε συνεργασία με τοπικούς βιοτέχνες και με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Λέσχης κ. Ηλιόπουλο Γιώργο, δύο ελαφρών αεροπλάνων. Το πρώτο αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ήταν ξύλινο και χρησιμοποιήθηκαν ξύλα που προέρχονταν από παλιά έπιπλα. (Η κατασκευή ξεκίνησε το 1989 και το αεροσκάφος πέταξε πρώτη φορά το 1994). Το κάθισμα που τοποθετήθηκε στη θέση του οδηγού ήταν ένα αναπηρικό καροτσάκι, οι τροχοί προέρχονται από μία πεταμένη μοτοσυκλέτα, ενώ τα μηχανικά μέρη προήλθαν από ένα παλιό κινητήρα αυτοκινήτου. Το ονόμασαν «ΛΥΓΚΙΣΤΗ».
Σε μικρό χρονικό διάστημα (2005) προχώρησαν στη σχεδίαση και την κατασκευή ενός δεύτερου αεροσκάφους από τσίγκους τυπογραφείου, σε κλίμακα 1/6. Μετά από μία κοπιαστική δουλειά πέντε ετών και 3000 τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου, κατασκευάστηκε το δεύτερο αεροσκάφος σε κανονικό μέγεθος, χρησιμοποιώντας αεροπορικό αλουμίνιο. Το ονόμασαν «ΑΡΧΩΝ» (Archon SF-1) και πέταξε πρώτη φορά το 2010.
Το Archon SF-1 ανήκει στην κατηγορία των υπερελαφρών αεροσκαφών, μονοθέσιο, με κινητήρα μόλις 46 ίππων, ζυγίζει 200 κιλά, αντέχει -2/4G, έχει ταχύτητα απώλειας στήριξης 65 χλμ, ενώ μέγιστη 150 χλμ. Η πολεμική Αεροπορία το δέχτηκε θετικά.
Το αεροδρόμιο της Φλώρινας διαθέτει ένα κεντρικό διάδρομο 900 μέτρων.
Από το 2014 έως το 2017, η αερολέσχη της Φλώρινας λειτούργησε Σχολή Πιλότων από την οποία αποφοίτησαν 15 πιλότοι μέλη της αερολέσχης.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Ηλιόπουλος Γιώργος
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: offroader.gr / Αερολέσχη Φλώρινας

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο