.
.
.

Η οικία Αδελφών Γρούϊου (Χρήστου Παρασκευόπουλου) (1921)

Διώροφη νεοκλασική κατοικία που κατασκευάστηκε το 1921 και βρίσκεται επί της οδού Αβέρωφ. Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν οι αδελφοί Λάζαρος και Θεόδωρος Γρούϊος και σημερινός ιδιοκτήτης είναι ο Χρήστος Παρασκευόπουλος.
Το κτίριο οργανώνεται σε απόσταση από την οικοδομική γραμμή για τη δημιουργία προκήπιου και σε επαφή με τα πλευρικά όρια του οικοπέδου. Η τυπολογία της κάτοψης χαρακτηρίζεται από την τριμερή διάρθρωση του εσωτερικού χώρου με την κεντρική σάλα και τη διάταξη των δωματίων αριστερά- δεξιά, ενώ κεντρικά στην πίσω όψη προστίθεται ο όγκος της κουζίνας με τους χώρους υγιεινής. Η οργάνωση αυτή μεταφέρεται αντίστοιχα και στην πρόσοψη, όπου το κεντρικό τμήμα τονίζεται ιδιαίτερα με τη δημιουργία του πρόπυλου της εισόδου. Ψευδοπαραστάδες οριοθετούν τα τρία τμήματα της όψης, ενώ το βαρύ-αμήχανο πρόπυλο προσδίδει έντονη μνημειακότητα στη σύνθεση με το συνδυασμό πεσσού και κυκλικής κολώνας, καθώς φαίνονται να συγκρατούν το τριγωνικό αέτωμα απόληξης της στέγης. Η μονοκατοικία παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τις «βίλες» του προαστίου «Ακρόπολις ».

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:  Ζαρκάδα – Πιστιόλη Χριστίνα(2003) Α.Π.Θ. Διδακτορική Διατριβή “Η Αρχιτεκτονική της Φλώρινας στην περίοδο του μεσοπολέμου”
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο