.
.
.

Η οικία Αδελφών Τσαρουχά (Κωνσταντίνος Μάρκου) – (1924)

Διώροφο νεοκλασικό κτίριο που κατασκευάστηκε το 1924 και βρίσκεται επί της οδού Αυγ. Καντιώτη. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Τσαρούχας και σημερινός ο Κωνσταντίνος Μάρκου.
Το κτίριο είναι συμμετρικό ως προς τον άξονα της εισόδου. Μικρός αυλόγυρος υπάρχει μπροστά και έχει περίφραξη από τσιμεντένιο τοίχο με σιδερένια κιγκλιδώματα από πάνω. Ανάμεσα από δύο τετράγωνες κολόνες βρίσκεται η σιδερένια καγκελόπορτα. Στην ίδια ευθεία από αυτήν βρίσκεται η είσοδος του κτιρίου. Η πόρτα είναι ξύλινη σκαλιστή.
Τα οκτώ παράθυρα, συμμετρικά τοποθετημένα, πλαισιώνονται από ανάγλυφη μαρκίζα. Τα παράθυρα του επάνω ορόφου έχουν ποδιές με ανάγλυφους ταμπλάδες σε σχήμα ρόμβου.
Στον όροφο υπάρχει εξώστης με σιδερένια κιγκλιδώματα και η μπαλκονόπορτα είναι τοξοειδής με εμφανή καμαρόκλειδα. Επίσης, υπάρχουν και τέσσερις ανάγλυφοι ψευτοκίονες.
Στη στέγη υπάρχει τοξοειδής μετόπη με ανάγλυφη διακόσμηση.
Εσωτερικά, αρχικά υπήρχαν τέσσερα δωμάτια σε κάθε όροφο γύρω από τετραγωνισμένους διαδρόμους. Σήμερα οι χώροι είναι ανοιχτοί και στους δύο ορόφους και στο κτίριο λειτουργεί η καφετέρια Florian.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αρχείο Χρήστου Τέγου
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου 

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο