.
.
.

Η οικία Γεωργίου Λοκμάνη (1874)

Η τριώροφη κατοικία χτίστηκε από τον Γεώργιο Λοκμάνη, έμπορο σιτηρών περίπου το 1874, ο οποίος διατηρούσε αλευρόμυλους στην είσοδο της πόλης και επτά αποθήκες στην ίδια περιοχή νοικιασμένες στην Εταιρεία Πετρελαίων «Standard».
Το κτίριο είναι μακεδονικού ρυθμού και είναι οργανωμένο πάνω στην οικοδομική γραμμή σύμφωνα με το συνεχές σύστημα δόμησης, ενώ η αυλή αναπτύσσεται στο πίσω τμήμα του οικοπέδου.
Η είσοδος προς την κατοικία εξασφαλίζεται μέσα από το ισόγειο χαγιάτι, το οποίο κλείνει προς την πλευρά του δρόμου. Η τυπολογία της κατοικίας, η οποία αναπτύσσεται στους δυο ορόφους, χαρακτηρίζεται από τη διάταξη των τριών δωματίων σε σχήμα <<Γ>>, το οποίο ορθογωνίζεται με τη σάλα, όπου εντάσσεται και η σκάλα επικοινωνίας των επιπέδων.
Η πρόσοψη εμφανίζεται συμμετρικά οργανωμένη ως προς τον κεντρικό άξονα, ο οποίος σηματοδοτείται με την ξύλινη ψευδοπαραστάδα που διαμορφώνεται στο κέντρο της πρόσοψης και φαίνεται να σταματάει στη νοητή βάση του τριγωνικού αετώματος απόληξης, ενώ έξι στήλες παραθύρων οργανώνονται αριστερά και δεξιά. Όμοιες ψευδοπαραστάδες οριοθετούν την πρόσοψη, ενώ οριζόντιες ξύλινες κορνίζες διαχωρίζουν τους ορόφους. Ξύλινα πλαίσια διακοσμούν τα ανοίγματα συμπληρώνοντας τη νεοκλασική μορφολογία της πρόσοψης.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ζαρκάδα Πιστιόλη Χρ. (2003). “Η αρχιτεκτονική της Φλώρινας στην Περίοδο του Μεσοπολέμου”

 

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο