.
.
.

Η οικία Βασιλείου Μπουφλή (Λαζ. Γούναρη) (1900)

Το κτίριο ανοικοδομήθηκε από τον Βασίλειο Μπουφλή με καταγωγή από το χωριό Μπούφι και κατοικήθηκε το 1904. Το κτίριο χτίστηκε για κατοικία, παρά το γεγονός ότι ήταν τεραστίων διαστάσεων. Τα χρέη από την ανοικοδόμηση της οικίας ήταν η αιτία να  πουληθεί στον Λάζαρο Γούναρη.
Στο κτίριο στεγάστηκε εξαρχική Μητρόπολη έως το 1912 και εκεί φιλοξενήθηκε κατά την απελευθέρωση ο Σέρβος πρίγκιπας Αρσένιος, ενώ ο διάδοχος Κωνσταντίνος την ίδια στιγμή φιλοξενούνταν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.
Πρόκειται για μια δίδυμη διώροφη κατοικία, στη συμβολή της Λ. Ελευθερίας με την οδό Μπιζανίου, με αυλή η οποία αναπτύσσεται στο πίσω τμήμα του οικοπέδου.
Το ορθογωνικό κτίριο έχει επίπεδες συμμετρικά οργανωμένες όψεις και παρουσιάζει ελαφρά υποχώρηση της πρόσοψης στη θέση των δυο εισόδων. Στον όροφο, προεξέχουν οι μαρμάρινοι εξώστες, με μεταλλικό περίτεχνο κιγκλίδωμα και ελικοειδή φουρούσια. Στη βάση του κτιρίου διαμορφώνεται «μωσαϊκό» και τα παράθυρα του ισογείου φέρουν διακοσμητικό πλαίσιο. Τα ανοίγματα του ορόφου είναι περισσότερο διακοσμημένα με τριγωνικά αετώματα. Οι είσοδοι των κατοικιών εμφανίζονται με ιδιαίτερα τονισμένη τη διάσταση του ύψους, καθώς οι δίφυλλες ταμπλαδωτές πόρτες διαμορφώνουν στη συνέχειά τους ημικυκλικούς φεγγίτες. Όλα αυτά τα στοιχεία δηλώνουν τη φανερή επίδραση του γαλλικού κλασικισμού στην αρχιτεκτονική των όψεων.
Τη δεκαετία 1940-1950 μεταφέρθηκε εκεί ο Σύλλογος Αριστοτέλης και παρέμεινε έως το 1968-1970. Στη συνέχεια, το κτίριο άλλαξε διάφορες χρήσεις, έως το 1992, όταν και στεγάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο σήμερα έχει μεταφερθεί στη μόνιμη στέγη του, στο κτίριο Εξάρχου.

ΠΗΓΗ KEIMENOY: http://history.eled.uowm.gr
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο