.
.
.

Η οικία Ναούμ Χάρη (1873)

Η οικία Ναούμ Χάρη βρίσκεται στη συνοικία Βαρόσι, στη Λεωφόρο Ελευθερίας .Το μεγάλο αρχοντικό σπίτι χτίστηκε το 1873, από την οικογένεια του Ναούμ Χάρη και ανήκει στον τύπο της κατοικίας με εσωτερικό σοφά (κεντρική σάλα), με υπερυψωμένο ισόγειο και υπόγειο.
Έχει βόρειο προσανατολισμό, είναι γωνιακό και ελεύθερα τοποθετημένο στο οικόπεδο και υπάρχει μεγάλος αριθμός ανοιγμάτων και στις άλλες δύο όψεις. Στο κέντρο της κύριας όψης, μπορεί να διακρίνει κανείς το τριγωνικό διακοσμητικό αέτωμα, που αποτελεί ιδιαίτερο μορφολογικό στοιχείο των συμμετρικών αρχοντικών στην περιοχή Βαρόσι. Η απόλυτη συμμετρία που χαρακτηρίζει το αρχοντικό αποτελεί τη βασική αρχή οργάνωσης της εξωτερικής όψης των κατοικιών του 19ου αιώνα στην πόλη της Φλώρινας.
Τα παράθυρα είναι συμμετρικά, τόσο ως προς την κάτοψη των χώρων, όσο και ως προς το ύψος τους. Το αρχοντικό κατοικήθηκε από την οικογένεια του Ναούμ Α. Χάρη, ο οποίος δαπάνησε εκείνη την εποχή, το 1873, μεγάλο χρηματικό ποσό για την κατασκευή του, πληρώνοντας αδρά τεχνίτες και μαστόρους από την Κωνσταντινούπολη. Αργότερα, το σπίτι χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο από τους Γάλλους κατά τη διάρκεια της παραμονής και δράσης των γαλλικών στρατευμάτων στην περιοχή (1916-1918). Στην αυλή της οικίας Χάρη λειτούργησε το 1919 ο πρώτος θερινός κινηματογράφος. Πρόκειται για τον «ΑΠΟΛΛΩΝΑ», τον πρώτο κινηματογράφο της Φλώρινας, ο οποίος λειτουργούσε μόνο όταν το επέτρεπε ο καιρός.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:  http://history.eled.uowm.gr

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο