.
.
.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος – Φλώρινα. (1930)

Το διώροφο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος του αρχιτέκτονα Αριστομένη Βάλβη που κατασκευάστηκε το 1930 – 1931 και βρίσκεται επί των οδών Βασ. Φιλίππου & Μεγ. Αλεξάνδρου 28, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Φλώρινας.
Αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ειδικής χρήσης, κατασκευή, αντιπροσωπευτική για τον τρόπο που συνδυάστηκαν επιρροές διαφόρων αρχιτεκτονικών ρευμάτων με τις τοπικές συνθήκες και τις νέες κατασκευαστικές μεθόδους, στην περιοχή αυτή της Ελλάδος κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, συνδυάζοντας νεοβυζαντινά στοιχεία με νεωτερικές τάσεις.
Το κτίριο οργανώνεται ελεύθερα στο οικόπεδο και σε μικρή απόσταση από την οικοδομική γραμμή και αναπτύσσεται σε δυο κύριες στάθμες και ημιυπόγειο.
Ο λειτουργικός χώρος της Τράπεζας διαμορφώνεται στο ισόγειο, ενώ η κατοικία του διευθυντή στον όροφο.
Το Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Φλώρινα ανήκει στις εξαιρέσεις του νεοκλασικού ιστορισμού που χαρακτηρίζει κυρίως τα κτίρια των Τραπεζών. Ειδικότερα, η μορφολογική οργάνωση των όψεων κινείται στο κλίμα του νεοβυζαντινού στυλ με αναφορές στο βιεννέζικο Secession. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται απομίμηση ισόδομου συστήματος στο επίχρισμα των όψεων, όπου οι αρμοί διαμορφώνονται με κεραμιδί κονίαμα, μιμούμενοι τα ένθετα στους αρμούς κεραμικά πλακίδια του πλινθοπερίκλειστου συστήματος της βυζαντινής τοιχοποιίας.
Τα δάπεδα διαμορφώνονται με μωσαϊκά πλακίδια παραγωγής του εργοστασίου του Βόλου «ΜΕΦΣΟΥΤ» (1904).

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χριστίνα Ζαρκάδα Πιστιόλη Χρ. (2003) Διδακτορική Διατριβή “Η αρχιτεκτονική της Φλώρινας στην περίοδο του μεσοπολέμου”

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Δήμου Φλώρινας

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο