.
.
.

Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου – Πολυπόταμου

Το 1740-1760 χτίζεται στη Βόρεια πλευρά του χωριού ο Ναός του Αγίου Αθανασίου. Είναι μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με σαμαρωτή στέγη με φαλτσογωνίες και νεότερο νάρθηκα.
Η αψίδα του ναού εξωτερικά διακοσμείται με τις γνωστές ανακουφιστικές κόγχες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η μορφή του γυναικωνίτη. Η είσοδος του ναού βρίσκεται στη νότια πλευρά του. Εξωτερικά στην αψιδα του ιερού υπάρχουν επτά τυφλά τόξα.
Ο Ναός αυτός είναι ημιυπόγειος (τουλάχιστον ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια του αυλικού χώρου) και χαρακτηριστικά γνωρίσματα του είναι ο περίφημος διάκοσμος της ξυλόγλυπτης οροφής του, ο επιβλητικός άμβωνας, το ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες που χρονολογούνται το 1845. Χρονολογία που διακρίνεται από τη χάραξη που έγινε πάνω τους.
Ο Ναός είναι χτισμένος με πέτρα. Η σκεπή του ήταν επίσης πέτρινη, αλλά λόγω της καταστροφής της σήμερα είναι με κεραμίδι.
Με πέτρινες πλάκες επίσης ήταν και το δάπεδο, σήμερα σώζονται μόνο στο χώρο του Νάρθηκα (πρόναος). Στην αρχική του μορφή σώζεται ανέπαφο από το χρόνο το καμπαναριό που είναι μόλις λίγα μέτρα δίπλα του Ναού.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: 1)https://kparlapani.blogspot.com/2010/02
2) Ν. Κ. Μουτσόπουλος “Εκκλησίες του Νομού Φλώρινας”
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο