.
.
.

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου – Αλώνων

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται 500μ. έξω από το χωριό. Ανήμερα της γιορτής του αρχίζει τριήμερο πανηγύρι με ολονύχτιες λιτανείες και χορούς. Ένας θρύλος του χωριού θέλει την ανέγερση της εκκλησίας ύστερα από ενύπνιο της Νεβένης, η οποία το εμπιστεύθηκε στο δημογέροντα Νικόλαο Καμπέρη.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι μια τυπική τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με ευρύχωρο πρόναο, ο οποίος στηρίζεται επάνω σε γερούς πεσσούς. Έχει μοναδική αψίδα με τα γνωστά ανακουφιστικά τυφλά τόξα και μοναδική στενή σχισμή ως φωτιστικό άνοιγμα στο ιερό. Η δίρριχτη στέγη παρουσιάζει την τυπική απότμηση στα αετώματα και τετράλοβο άνοιγμα στον άξονα.
Στο κέντρο προεξέχει από τη δίρριχτη στέγη η ξύλινη ελαφριά κατασκευή του κεντρικού φανού. Η δυτική όψη της εκκλησίας είναι λιτή. Κυριαρχούν μόνο οι τρείς καμάρες του ισογείου προνάου (εξωνάρθηκα). Σε υπέρθυρο του κεντρικού μεσημβρινού παραθύρου υπάρχει χαραγμένη η χρονολογία 18+73, η οποία  θυμίζει την άλλη, αντίστοιχη με τον ίδιο τρόπο χαραγμένη της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον Ακρίτα (Μπούφι). 

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:  Ν.Κ.Μουτσόπουλος “Εκκλησίες του Νομού Φλώρινας” 
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο