.
.
.

Η Ορειβασία

Η Ορειβασία στη Φλώρινα αποτελεί σημαντική δραστηριότητα μιας και η πόλη περιβάλλεται από βουνά και πλήθος μονοπατιών ξεκινούν μέσα από την πόλη.
Ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα αποτελεί το έμβλημα της Φλώρινας και ο Σταυρός που βρίσκεται στην κορυφή του δεσπόζει επιβλητικά, καθώς είναι γιγάντιος και φαίνεται από μακριά πλησιάζοντας κανείς στην πόλη. Εκεί πλήθος ορειβατών, πεζοπόρων και περιηγητών ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά απολαμβάνοντας, είτε την πεζοπορική-περιπατητική βόλτα τους, είτε την προπόνησή τους.
Το πέταλο βουνών που περικλείει την πόλη της Φλώρινας συνεχίζεται από τον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα προς την Παναγίτσα και το Δερβένι μέχρι το Λούντζερ και την Βίγλα, όπου υπάρχει και το ομώνυμο Χιονοδρομικό κέντρο. Σε όλη αυτήν την πλευρά των βουνών υπάρχουν πάρα πολλά καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα επίπεδα. Τα δάση, τα ξέφωτα, η κορυφογραμμή, τα τοπία είναι απερίγραπτης ομορφιάς και ενθουσιάζουν κάθε περιπατητή.
Στα βόρεια της πόλης εκτείνεται η Τάιμα και ο λόφος 1033. Η Τάιμα (1654μ) είναι η κορυφή που λατρεύουν οι ορειβάτες της Φλώρινας και στο βουνό αυτό υπάρχουν καταφύγια που φτιάχτηκαν με πολύ μεράκι. Οργανωμένα καταφύγια αποτελούν του “Παλαιοχωρίου” που χτίστηκε από τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Όμιλο Φλώρινας(Φ.Ο.Ο.Φ.) και του “Χρήστου Φάτση” στην τοποθεσία Οροπέδιο, που χτίστηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας (Σ.Ε.Ο.). Και τα δύο δύναται να φιλοξενήσουν κόσμο κατόπιν επικοινωνίας. Ένα ακόμα μικρό καταφύγιο είναι χτισμένο στην τοποθεσία της Κρύας Βρύσης από τον Χαράλαμπο Μυρωνίδη.
Πέρα από αυτό το πέταλο βουνών, μπορεί κανείς να περπατήσει από το χωριό Σκοπός στο όρος Καϊμάκτσαλαν, καθώς και στο όρος Πιπερίτσα.
Για ορειβατικές εκδρομές ενημερωθείτε από τους τοπικούς συλλόγους.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Φανή Κουσιπέτκου
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: https://alpikosrythmos.gr/

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο