.
.
.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Φλώρινας

Η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Μοναστήρι, που η έναρξή της χρονολογείται τον Ιούνιο του 1894, δεν συμπεριέλαβε την πόλη της Φλώρινας. Η επέκταση της γραμμής από Αρμενοχώρι (Μεσονήσι) προς Φλώρινα, έγινε το 1931. Το πρώτο τρένο έφθασε στη Φλώρινα την Παρασκευή 15 Μαΐου 1931 και την ίδια ημέρα έγιναν με λαμπρότητα τα εγκαίνια της νέας γραμμής, παρουσία πολλών επισήμων και πλήθος κόσμου.
Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, ανεγέρθηκε αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Στη θέση του υπήρχε το παλιό κτίριο του σταθμού, που είχε κατασκευασθεί τα έτη 1929-1931 και καταστράφηκε την 28-7-1944 όταν, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, συμμαχικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη συγκεκριμένη περιοχή της Φλώρινας, όπου βρισκόταν γερμανικά στρατεύματα και πολεμικό υλικό. Το σημερινό κτίριο διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από το 1931 οι Φλωρινώτες, οι οποίοι ήθελαν να ταξιδεύουν με το τρένο, πήγαιναν μέχρι το σταθμό του Μεσονησίου με άμαξες της εποχής, τα περίφημα λαντώ.
Με τη σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας με άλλες πόλεις, εξυπηρετούνται κάθε χρόνο χιλιάδες συμπολίτες και ταξιδιώτες. 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ 2-12-2018
ΠΗΓΗ:florinapast.mysch.gr/i-plateia-tou-sidirodromikou-stathmou-florinas
ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Δήμου Φλώρινας – Αρχείο  Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο