.
.
.

Ο Ζωολογικός Κήπος Φλώρινας

Η ιδέα για την ίδρυση του ζωολογικού κήπου Φλώρινας ανήκει στον Κωνσταντίνο Μπράβο, ο οποίος υπηρέτησε ως Νομάρχης Φλώρινας από το 1967 έως το 1970.
Το καλοκαίρι του 1967, με απόφαση του Νομάρχη, σε χώρο 40 στρεμμάτων μεταξύ της Γεωργικής Σχολής και του Νεκροταφείου του Αγ. Νικολάου, ιδρύεται ο πρώτος ζωολογικός κήπος στην Ελλάδα που σκοπό είχε:
α) Τη διατήρηση της πανίδας ολόκληρης της περιοχής της Βορείου Ελλάδας.
β) Τον εμπλουτισμό πάσης φύσεως θηραμάτων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το όλο έργο αποτελείται από ειδικές κατασκευές (οικήματα, στέγαστρα, δεξαμενές, περιφράξεις) και ολοκληρώθηκε με οικονομικές εισφορές των πολιτών, των φορέων και των επιχειρήσεων της Φλώρινας.
Ο Ζωολογικός Κήπος της Φλώρινας γίνεται επισκέψιμος το 1969. Το 1972 ιδρύεται και αρχίζει η κατασκευή του Ζωολογικού Μουσείου, το οποίο περιελάμβανε ταριχευμένα ζώα και πτηνά της περιοχής της Φλώρινας. Τα επίσημα εγκαίνια του Ζωολογικού Κήπου Φλώρινας έγιναν στις 21/3/1973.
Ο Ζωολογικός κήπος της Φλώρινας σταμάτησε τη λειτουργία του το 2010 και ξανάνοιξε τις πύλες του στις 18/8/2016 με παρεμβάσεις που έγιναν στα κτίρια, τον περιβάλλοντα χώρο και τις περιφράξεις, έχοντας ως στόχο να κάνουν τον χώρο επισκέψιμο. Επίσης, στον χώρο υπάρχει βοτανικός κήπος, παιδική χαρά και τοίχος αναρρίχησης.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Σπύρος Χ. Παπαχαρίσης.
ΠΗΓΗ https://www.florinapast.mysch.gr/o-zoologikos-kipos-florinas-kai-i-idrysi-tou-to-1967/

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Δήμου Φλώρινας – Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο