.
.
.

Φλάμπουρο (Νεγοβάνη ή Νεγκόβανη)

Σε απόσταση 14 χλμ. βρίσκεται το χωριό Φλάμπουρο του Δήμου Φλώρινας, που ιδρύθηκε στη θέση Άγ. Γεώργιος από ομάδα Βορειοηπειρωτών το 1825, διωγμένων από τους Τούρκους.
Βρίσκεται σε 780 μ. υψόμετρο και οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και οικοδομικές εργασίες.
Το φυσικό περιβάλλον είναι πλούσιο και ελκυστικό. Από την περιοχή περνά ποτάμι μήκους 4,5 χλμ.
Πάνω από τον οικισμό προς το Νυμφαίο, υπάρχουν τα ερείπια  βυζαντινού κάστρου (1500 μ.χ.).
Το Φλάμπουρο είναι σταθμός για εξορμήσεις στο καταπράσινο δάσος του Βιτσίου. Αγροτικοί δρόμοι οδηγούν στο Νυμφαίο, την Υδρούσα, τη Δροσοπηγή και το Ξινό Νερό.
Το Δεκαπενταύγουστο, μετά τη δοξολογία, γίνεται λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού με χορευτικά συγκροτήματα και στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής πραγματοποιείται εκκλησιασμός. Το χωριό πανηγυρίζει, επίσης, της Πεντηκοστής και του Αγ. Πνεύματος.
Το πετρόχτιστο Δημοτικό Σχολείο του Φλάμπουρου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, λόγω της αρχιτεκτονικής του και χτίστηκε από δωρεές Φλαμπουριωτών.
Υπάρχουν οι εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου (1861), της Ζωοδόχου Πηγής (1900), του Αγ. Γεωργίου (1910), της Αναλήψεως (1930)  και του Αγ. Κοσμά (1975).
Η εκκλησία της Κοίμησης χτίστηκε το 1861, κάηκε από τους Τούρκους (1903) και ανακαινίστηκε με την προσωπική εργασία των χωριανών. Το καμπαναριό είναι χτισμένο με πέτρα πελεκητή από τα γύρω βουνά και έχει χάλκινη οροφή. Αξιόλογη είναι η εικόνα της Αποκαθήλωσης του 1867, που σώθηκε από τον εμπρησμό του ναού και αποκαταστάθηκε το 2003.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Τουριστικός Οδηγός Νομού Φλώρινας (ΤΕΔΚ) -2003
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Δήμου Φλώρινας – Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο