.
.
.

Πολυπόταμος (Νερέτι, Νέρετ)

Ο Πολυπόταμος είναι ένα χωριό του Δήμου Φλώρινας που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Φλώρινας, χτισμένος σε 960 μ. υψόμετρο και σ΄αυτόν υπάγονται οι οικισμοί «Χωριουδάκι» και «Λασέιτσα». Οι κάτοικοι ασχολούνται, κυρίως, με τη γωργία, την κτηνοτροφία, την υλοτομία και τις οικοδομές.
Την ονομασία του την πήρε γιατί πέντε μικρά ποτάμια καταλήγουν στον ποταμό που περνά μέσα από το χωριό.
Το αρχικό του όνομα είναι Νέρετ (ή Νερέτι), που σημαίνει «χωρίς σειρά». Από τον Πολυπόταμο  είχε περάσει ο Παύλος Μελάς μαζί με την ομάδα του. Σε μια εμπλοκή το 1904, στο χωριό πέθανε ο στενός συνεργάτης του, Φίλιππος Καπετανόπουλος. 
Οι κάτοικοι του χωριού, έχουν διατηρήσει την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού, καθώς και την πολιτιστική και πολιτισμική τους παράδοση.
Πολύ γνωστές είναι οι φράουλες  Πολυποτάμου, καθώς η φραουλοκαλλιέργεια αποτελούσε την κύρια παραγωγή του χωριού.
Το χωριό γίνεται γνωστό λόγω της όμορφης, κεντρικής πλατείας με τον καταρράκτη, το αμφιθέατρο και την εκκλησία (Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου), ενώ λειτουργεί και επισκέψιμο Λαογραφικό Μουσείο με συλλογή τοπικών εκθεμάτων που έχουν προσφέρει οι κάτοικοι του χωριού και στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του Δημοτικού Σχολείου.
Το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, λέγεται πως το κατασκεύασαν οι κάτοικοι από τις πέτρες που κάποια στιγμή κατέβασε το ποτάμι, μετά από μια πολύ δυνατή βροχή.
Καθώς το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, περιτριγυρίζεται από πολλά και πυκνά δάση με οξιές, δρύες και σκλήθρα.
Το δεκαπενταύγουστο πανηγυρίζει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1913, ενώ άλλες εκκλησίες του χωριού είναι ο Αγ. Αθανάσιος, ο Αγ. Νικόλαος και η Μονή του Αγ. Λουκά (1912 – 1913).

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Τουριστικός Οδηγός Νομού Φλώρινας (ΤΕΔΚ) -2003
ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Δήμου Φλώρινας – Αρχείο  Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο