.
.
.

Εθνικό Φλώρινας (Οψίρινα)

Μόλις 13 χλμ. έξω από τη Φλώρινα κι αριστερά από το δημόσιο δρόμο Φλώρινας-Αγίας Παρασκευής (με το ομώνυμο συνοριακό φυλάκιο), βρίσκεται το μικρό χωριουδάκι Εθνικό.
Είναι χτισμένο λίγα μέτρα μακριά από την οροθετική γραμμή Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας.
Πάνω ακριβώς στην οροθετική γραμμή προβάλλει βουβό, παραπονεμένο από την αδικία των μεγάλων, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, σκυθρωπό κάτω από τον ξενικό ζυγό που του επέβαλλαν με τη χάραξη των συνόρων οι μεγάλοι της εποχής εκείνης.
Πήρε το όνομα Εθνικό για τις πολλές και υπέροχες εθνικές υπηρεσίες που πρόσφερε στο Μακεδονικό Αγώνα. Οι κάτοικοί του μετείχαν ενεργά όλοι σε αυτόν. Κατάρτισαν ένοπλες ομάδες με αρχηγούς τους Μάρκο Παπούλκα, Χρ. Κρέσκα, τον ιερέα παπα-Δημήτρη Μάγγο, τον Πέτρο Παπούλκα, το Ν. Σφετκόπουλο, τον Στ. Σεκουλίδη κι άλλους και δεν επέτρεψαν σε καμιά Βουλγαρική συμμορία να πατήσει το πόδι στο χωριό. Το παράδειγμά τους μιμήθηκαν και τ’ άλλα γειτονικά χωριά κι έτσι σε λίγο κατόρθωσαν να απομακρύνουν τη Βουλγαρική προπαγάνδα και να περισώσουν την περιοχή τους. Κι όταν ο Μάρκος Παπούλκας και ο Χρ. Κρέσκας πιάστηκαν με δόλο αιχμάλωτοι των Βουλγάρων και οδηγούνταν μ’ ανήκουστα βασανιστήρια στον τόπο του μαρτυρίου, φώναζαν ως την τελευταία στιγμή ότι: «Γραικοί γεννήθηκαν γραικοί και θα πεθάνουν».
Από μερικά αρχαιολογικά ευρήματα, που εντελώς τυχαία η σκαπάνη έφερε στο φως, αποδεικνύεται πως στον τόπο αυτόν υπήρχε και π.Χ. ακόμα Ελληνικό χωριό. Μπροστά από το σχολείο του χωριού βρέθηκαν αγάλματα από λευκό μάρμαρο. Ένα από αυτά παριστάνει κεφαλή της Θεάς Αθηνάς. Βρέθηκαν επίσης τάφοι, διάφορα νομίσματα της εποχής του Μ. Αλέξανδρου και του Μ. Κωνσταντίνου, πήλινα δοχεία κ.α.
Οι παλιότεροι από τους κατοίκους διηγούνται με εθνική περηφάνια ότι το πρώτο Ελληνικό σχολείο λειτούργησε στο χωριό το 1745 και πρώτος δάσκαλος ήταν ο παπα-Κωνσταντίνος  Μάγγος, ιεροδιδάσκαλος από το χωριό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αρχιτεκτονική του χωριού, καθώς και η εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Νάσος Στ. Παπαδάκης

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: https://florina-history.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου 

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο