.
.
.

Άλωνα (Άρμενσκο, Ρμένσκο)

Μόλις 8 χλμ. από τη Φλώρινα βρίσκονται τα Άλωνα, χτισμένα σε υψόμετρο 1.100 μ. στους πρόποδες της Βίγλας. Οι κάτοικοι του χωριού είναι γεωργοί καλλιεργούν πατάτες, φασόλια, δημητριακά, κάστανα και καρύδια, κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι. Ο ποταμός Σακουλέβας περνά δίπλα από το χωριό και πηγάζει από τη Βίγλα.

Ενδιαφέροντα μνημεία αποτελούν το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου (1873) και η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου (1858). Τα περισσότερα σπίτια είναι πέτρινα και κατασκευάστηκαν μετά το 1920, σύμφωνα με τη μακεδονική αρχιτεκτονική.

Κοντά στο χωριό υπάρχουν υποστυλώματα οδοντωτού σιδηροδρόμου, που κατασκευάστηκε από σύνταγμα Γάλλων μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Από τα Άλωνα ήταν ο σπουδαίος Μακεδονομάχος Οπλαρχηγός Σίμος Ιωαννίδης.

Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή φορεσιά των Αλώνων, η οποία αποτέλεσε την έμπνευση για τη στολή των Μακεδονομάχων που αποτελεί σήμερα την επίσημη στολή της Προεδρικής φρουράς και των σκοπών στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Στα Άλωνα διεξάγονται πανηγύρια στον εορτασμό του Αγ. Γεωργίου (23/4) και το Δεκαπενταύγουστο (15/8). Την Πρωτοχρονιά πραγματοποιείται το έθιμο “Μπαρμπάρια” με την παρουσία καρναβαλιών και μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Άλλα έθιμα είναι τα “Ρογόα” (καρναβάλι Θεοφανίων) και ο αγιασμός των ζώων στο προαύλιο της εκκλησίας στον εορτασμό του Αγ. Γεωργίου. Επίσης στις 31/12 ανάβουν φωτιές και ακολουθεί τοπικό γλέντι.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Τουριστικός Οδηγός Νομού Φλώρινας (ΤΕΔΚ) -2003

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:  Αρχείο Δήμου Φλώρινας

                                      

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο