.
.
.

Ακρίτας (Μπούφι)

Ακρίτας (Μπούφι)
Μόλις 16 χλμ από τη Φλώρινα συναντάμε το γραφικό χωριό Ακρίτας, χτισμένο σε 1050μ. υψόμετρο. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Αρχικά το χωριό ήταν χτισμένο κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και η μετακίνηση των κατοίκων έγινε το 15ο αιώνα.
Στα μεταγενέστερα χρόνια ο Ακρίτας υπήρξε κεφαλοχώρι με πληθυσμό 1.700 κατοίκους. Ο οικισμός κάηκε ολοσχερώς το 1903 και ξαναχτίστηκε μετέπειτα. Το χωριό εορτάζει ανήμερα τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος.

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική
Το οικιστικό σύνολο του Ακρίτα συνιστά μία ξεχωριστή περίπτωση σε σχέση με τους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής, αφού εκεί συνυπάρχει μεγάλος αριθμός κτισμάτων που ανήκουν σε μία ευρεία γκάμα αρχιτεκτονικών στυλ. Δίπλα στα παραδοσιακά πλίθινα και πέτρινα μονώροφα ή διώροφα σπίτια, συναντά κανείς καλοδιατηρημένα δείγματα της κλασικιστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αι. Επίσης, οι εκλεκτικιστικές επιρροές είναι εμφανείς στα λιθανάγλυφα και στα άλλα διακοσμητικά μοτίβα αρκετών σπιτιών του Μεσοπολέμου στο κέντρο κυρίως του οικισμού.

Δημοτικό Σχολείο Ακρίτα
Το κτίριο αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό και σπάνιο δείγμα δημόσιας αρχιτεκτονικής .
Οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού εξιστορούν ότι η κοινότητα αποφάσισε το 1907 – λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των αναγκών για στέγαση των μαθητών – το κτίσιμο ενός νέου σχολικού κτιρίου και για το λόγο αυτό απευθύνθηκε στο γνωστό αρχιμάστορα Μπραν (ο οποίος είχε κτίσει και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου το 1872). Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή ενός διώροφου κτιρίου με οκτώ συνολικά αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία και υπνοδωμάτια δασκάλων, βοηθητικούς χώρους στο υπόγειο κλπ, με προοπτική να στεγάσει 800 – 1.000 μαθητές.
Η κατασκευή του σχολείου ξεκίνησε το Μάιο του 1908 με συνεργείο 40 ατόμων και τη συμβολή των κατοίκων του χωριού και ολοκληρώθηκε το 1910, με συνολικό κόστος 3.200 λίρες.Το 2000 το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης χαρακτήρισε το Δημοτικό Σχολείο διατηρητέο.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Τουριστικός Οδηγός Νομού Φλώρινας (ΤΕΔΚ) -2003
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ Αρχείο Δήμου Φλώρινας – Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο