.
.
.

Η Οικοκυρική Σχολή Φλώρινας (1929)

Η ίδρυσή της Οικοκυρικής Σχολής Φλώρινας έγινε από τον αθηναϊκό «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων».
Το 1929, άρχισαν οι εργασίες οικοδόμησης του κτιρίου, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Φλώρινας. Η Οικοκυρική Σχολή Φλωρίνης ξεκίνησε την λειτουργία της το 1931.
Το 1940, το κτίριο επιτάχτηκε από τον ελληνικό στρατό, όπου λειτούργησε το στρατιωτικό νοσοκομείο.
Από τον Απρίλιο του 1941, που εισέβαλαν τα γερμανικά στρατεύματα, το ελληνικό στρατιωτικό νοσοκομείο έκλεισε, και το κτίριο έγινε κέντρο ψυχαγωγίας του γερμανικού στρατού.
Μετά την απελευθέρωση, στις αρχές του 1945 στο κτίριο στεγάστηκε μια μονάδα του βρετανικού στρατού.
Μετά τον πόλεμο η Οικοκυρική Σχολή άρχισε πάλι να λειτουργεί την περίοδο 1952-53, ως Αγροτική Οικοκυρική Σχολή «Αγία Όλγα».
Το 1980 έκλεισε η Οικοκυρική Σχολή, ιδρύθηκε η Παιδόπολη «Αγία Όλγα», που λειτούργησε στο ίδιο κτίριο και με το ίδιο προσωπικό.
Το 1998, η Παιδόπολη “Αγία Όλγα” συγχωνεύτηκε με τον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (Ε.Κ.Ο.Φ.).
Το  Φεβρουάριο του 2003, εγκατέλειψε το επιβλητικό της κτίριο, το οποίο ανήκει στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων», και στεγάστηκε σε ένα από τα κτίρια του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φλώρινας (Πρώην Εθνικού Οικοτροφείου).
Το 2010, η «Αγία Όλγα» παραχωρήθηκε από το «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τη στέγαση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ωστόσο, απαιτήθηκαν δεκάχρονες εντατικές ενέργειες όλων των διοικήσεων του Πανεπιστημίου καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας για να φτάσουμε στη σημερινή απόφαση που επιτρέπει την ακαδημαϊκή αξιοποίησή του.

ΚΕΙΜΕΝΟΔημήτρης Μεκάσης
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: florinapast.mysch.gr/7832/ 10-9-2015
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

 

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο