.
.
.

Το Μητροπολιτικό Μέγαρο (1902)

Διώροφο νεοκλασικό κτίσμα, που βρίσκεται δίπλα στο μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγ. Παντελεήμονα. Οικοδομήθηκε την περίοδο 1902 – 1903, μέσα σ’ ένα έτος, επί Μητροπολίτη Ιωαννίκιου (1894 – 1905), με συνδρομές των πιστών, με αρωγή του Ναού του Αγίου Γεωργίου και τη γενναία προσφορά του Ευστάθιου Ευγενίδη, τραπεζίτη στην Κωνσταντινούπολη.
Το κτίριο διαρθρώνεται σε δύο κύρια επίπεδα και ημιυπόγειο. Είναι συμμετρικό, όσον αφορά την οργάνωση των στοιχείων των όψεων, ως προς τον κεντρικό άξονα. Στον αυστηρά γεωμετρικό ορθογώνιο όγκο του κτιρίου, δεσπόζει κεντρικά στην πρόσοψη διώροφο προστώο με τρίλοβη τοξοστοιχία, τονίζοντας την κύρια πρόσβαση στο Μητροπολιτικό μέγαρο. Η τετρακλινής στέγη ήταν εγκιβωτισμένη σε στηθαίο που διαμόρφωναν οι γνωστές και από άλλα κτήρια πήλινες μπαλούστρες. Το στηθαίο αυτό, το οποίο καταστράφηκε, διακοπτόταν από πεσσούς-βάσεις για διακοσμητικές πήλινες γλάστρες. Ωστόσο, στην πρόσοψη και κεντρικά διατηρήθηκε το αέτωμα απόληξης, όπου ήταν εντοιχισμένη η μαρμάρινη κτητορική επιγραφή. Είναι φανερή η εκλεκτικιστική διάθεση του κτιρίου με σαφείς αναγεννησιακές αναφορές.
Το Μητροπολιτικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, κτισμένο το 1892, λειτούργησε ως μοντέλο αναπαραγωγής.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: http://history.eled.uowm.gr/wp
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Χρήστου Τέγου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο