.
.
.

Το Δικαστικό Μέγαρο

Κατασκευάστηκε το 1906 από τον οθωμανό Καϊμακάμη Ταχσίν Ουζέρ, προκειμένου να στεγάσει διοικητικές υπηρεσίες, πάνω στον κεντρικό δρόμο της πόλης.
Το διώροφο κτίριο του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου 113), επιβάλλεται με τον όγκο του στο «φαρδύ» δρόμο της πόλης, παρά τη μικρή υποχώρηση σε σχέση με τη ρυμοτομική γραμμή, ενώ η παράλληλη πίσω όψη του οριοθετεί τον χώρο της πλατείας Δικαιοσύνης, με το κτίριο των φυλακών σε μικρή απόσταση.
Το κτίριο έχει πολλά ανοίγματα, ενώ γωνιόλιθοι στο ισόγειο και ψευδοπαραστάδες στον όροφο τονίζουν τις ακμές των τεσσάρων γωνιακών προεξοχών του κτιρίου. Οριζόντιες διακοσμητικές κορνίζες διαχωρίζουν τους ορόφους.
Στην κεντρική πρόσοψη, η αετωματική απόληξη και η πλαισίωσή της με ψευτοπαραστάδες διαμορφώνουν τον άξονα συμμετρίας των ανοιγμάτων του κτιρίου.
Η τυπολογία του μεγάρου χαρακτηρίζεται από την περιμετρική διάταξη των αιθουσών, ενώ παράλληλα προς το εσωτερικό αναπτύσσεται ο διάδρομος επικοινωνίας των χώρων.
Στο πλαίσιο «ριζικής ανακαίνισης» του κτιρίου το 1990 – 1991, διατηρήθηκε μόνο το αρχικό κέλυφος με πλήρη ανακατασκευή και επανασχεδιασμό του εσωτερικού χώρου, ο οποίος αποτελεί ανάμνηση της αρχικής τυπολογίας.

ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: http://history.eled.uowm.gr/wpΔικαστήρια
ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αρχείο Δήμου Φλώρινας

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο