.
.
.

Λαογραφική Συλλογή Δροσοπηγής

Η λαογραφική συλλογή δημιουργήθηκε από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοπηγής «Η Πρόοδος» το 1987 και στεγάστηκε στην παλιά κοινοτική αίθουσα της Δροσοπηγής, στο κέντρο του χωριού.
Αποστολή του μουσείου που έχει την ευθύνη αυτής της συλλογής είναι να συντηρεί, να καταγράφει και να τεκμηριώνει αντικείμενα από το λαϊκό πολιτισμό. Όλα τα εκθέματα είναι από τα ερειπωμένα χωριά της Δροσοπηγής (που βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία από το σημερινό χωριό) και της Ελάτειας.
Εντύπωση προκαλούν οι επιστολές από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα (περιλαμβάνουν και του Παύλου Μελά), τα Ιερά Ευαγγέλια (εκ των οποίων κάποια είναι τυπωμένα σε ελληνικό τυπογραφείο της Βενετίας το 1860) και οι ταυτότητες από τη Νέα Φιλική Εταιρία, που έδρασε κατά το Μακεδονικό Αγώνα.
Εκτίθενται, επίσης,  ανδρικά και γυναικεία παραδοσιακά ενδύματα, οικιακά σκεύη, εργαλεία εμπόρων (κυρίως το οικοδομικό εμπόριο), κοσμήματα, έπιπλα εκκλησιών, εικόνες, παλιά βιβλία, μια εξαιρετική συλλογή φωτογραφιών που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του χωριού σε περασμένες δεκαετίες και πλήθος εγγράφων που δίνουν μια εικόνα για την ιστορία του χωριού τον 19ο και τον 20ο αιώνα.
Ο αριθμός των αντικειμένων κυμαίνεται στα 3500-4000 και βρίσκονται σ’ ένα μικρό τοπικό μουσείο με δύο μικρές εκθεσιακές αίθουσες.

ΠΗΓΗ  KEIMENOY: visitmacedonia/φλώρινα/δροσοπηγή
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:  Δίκτυο Λαογραφίας – Παράδοσης Ν. Φλώρινας

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο