.
.
.

Λαογραφική Συλλογή Αρμενοχωρίου

Η δημιουργία στο Αρμενοχώρι το 1988 του Πολιτιστικού Συλλόγου είχε σκοπό να δώσει διέξοδο στη νεολαία της κοινότητας και να ενισχύσει την τοπική πολιτιστική παράδοση. Στους  στόχους του περιλαμβάνονταν η αναβίωση της παράδοσης που συνδέεται με τα πανηγύρια του χωριού, η αναδιοργάνωση του χορευτικού συγκροτήματος, η ανάπτυξη δεσμών επικοινωνίας με τους απόδημους Αρμενοχωρίτες, η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της γιορτής που συνδέει με τις φωτιές των Χριστουγέννων κ.ά.
Στις δραστηριότητές του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει επίσης εντάξει μια πλήρως οργανωμένη δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί και ως αναγνωστήριο και μια αξιόλογη Λαογραφική Συλλογή, που στεγάζονται στο παλιό δημοτικό σχολείο της κοινότητας του Αρμενοχωρίου, ένα μικρό διώροφο κτίσμα του 1924.
Η λαογραφική συλλογή στεγάζεται μέχρι σήμερα σε τρεις μικρές αίθουσες στον όροφο του σχολικού κτιρίου. Το υλικό της συλλογής δίνει μια αρκετά πλήρη εικόνα της ενδυματολογικής τυπολογίας της γυναικείας και ανδρικής παραδοσιακής ενδυμασίας του Αρμενοχωρίου και πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής, καθώς και πτυχών του οικιακού, αγροτικού και εθιμικού βίου των κατοίκων της περιοχής.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της συλλογής εστιάζεται στο πλήθος των αντικειμένων που σχετίζονται με την κεραμουργία, εξαιτίας της λειτουργίας στην περιοχή, παραδοσιακών κεραμουργικών εργαστηρίων. Τα αντικείμενα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν συσχετιστούν με τα σημαντικά ευρήματα αγγειοπλαστικής από τον προϊστορικό οικισμό της περιοχής, τα οποία για τους  αρχαιολόγους αποτελούν δείκτη σχετικής χρονολόγησης για οικισμούς της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού σε ολόκληρη τη Μακεδονία.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Δίκτυο Λαογραφίας – Παράδοσης Ν. Φλώρινας.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Δίκτυο Λαογραφίας – Παράδοσης Ν. Φλώρινας.

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο