.
.
.

Οι Παραδοσιακοί Χοροί

Οι τοπικές μουσικές συνοδεύουν τους χορούς της περιοχής που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ποικιλία. Ο «Λυτός» ή «Πουστσένο», ο κατεξοχήν διαδεδομένος χορός, παρουσιάζει ποικιλία μελωδιών και το όνομά του προσδιορίζει τον τρόπο που χορεύεται (με τα χέρια χαμηλά, λυτά). Ο «Συρτός» ή «Ζάρακα» είναι ο χορός με τον οποίο ανοίγει κάθε γαμήλιο γλέντι. Το «Χασάπικο» ή «Ζάραμο» είναι χορός διαδεδομένος σε όλα τα Βαλκάνια. Ο «Γερόντικος» ή «Στάρτσκο» χορεύεται από τους γεροντότερους και έχει αργό χαρακτήρα.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο Νομό Φλώρινας χοροί όπως η «Κόρη Ελένη» ή «Λένο Μόμε», τα «Τσουράπια», η «Παϊτούσκα» και ο «Ράικος».
Το «Τικ», το «Κότσαρ», η «Σερανίτσα», η «Λετσίνα», το «Διπάτ», η «Τρυγώνα», το «Σαρίγκουδ» και το «Ομάλ» είναι οι πιο διαδεδομένοι χοροί των προσφυγικών κοινοτήτων του Νομού που κατάγονται από περιοχές της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Πολλοί χοροί προσδιορίζονται από την περιοχή όπου χορεύονται όπως π.χ. ο «Αλωνιώτικος» από το χωριό Άλωνα. Στο χωριό αυτό συναντάμε και άλλους χορούς όπως η «Ομορφούλα» ή «Λίτσενο» και η «Συμπεθέρα».
Στα πεδινά ιδιαίτερα αγαπητός χορός ήταν και το «Αρβανίτικο τσάμικο», ενώ στο Φλάμπουρο και στη Δροσοπηγή χορεύεται το «Μπεράτσε». Σε παρόμοιο κινητικό σχήμα χορεύεται σε όλο το Νομό Φλώρινας και ο χορός «Μακεδονία».
Μαθήματα παραδοσιακών χορών παραδίδουν σχεδόν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Φλώρινας.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: https://echo.nextnet.gr/mousikh_xoroi_florinas.php
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο