.
.
.

Η Ξιφασκία

Η ξιφασκία σαν άθλημα υπάρχει από τους αρχαίους χρόνους. Πολλά αρχαία έργα τέχνης βλέπουμε να αναπαριστούν ξιφομάχους.
Η ξιφασκία ήταν ένα από τα εννέα αγωνίσματα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, στην Αθήνα.
Στη Φλώρινα, το 1977 έρχεται με μετάθεση ο Φλωρινιώτης Γιάννης Γουσόπουλος, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και η Γυμναστική Ένωση Φλώρινας (Γ.Ε.Φ.) του προτείνει να αναλάβει τη σύσταση και την προπόνηση ομάδας ξιφασκίας, μιας και ο ίδιος υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος, βαλκανιονίκης και είχε συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα.
Από την Γ.Ε.Φ. βγαίνουν οι πρώτοι νέοι φλωρινιώτες ξιφομάχοι. Οι πολίτες αγκαλιάζουν το άθλημα και αυτό καθιερώνεται στην πόλη της Φλώρινας.
Από τότε μέχρι σήμερα αθλητές της πόλης είναι πρωταθλητές, βαλκανιονίκες και έχουν πολλές συμμετοχές σε αγώνες παγκόσμιας εμβέλειας.
Στην ξιφασκία υπάρχουν τρία είδη όπλων (σπαθιών). Το ξίφος ασκήσεως (foil) που είναι το ελαφρύτερο, το ξίφος μονομαχίας (epee) που είναι απόγονος του ξίφους που χρησιμοποιούσαν στις αρχαίες μονομαχίες και η σπάθη (sabre) που αποτελεί την παραλλαγή του σπαθιού του ιππικού.
Από το 2010 καθιερώνεται το Ευρωπαϊκό Κύπελλο FLORINA EUROCUP MEN’S CADET FOIL, το οποίο πραγματοποιείται στη Φλώρινα κάθε Οκτώβριο με την συμμετοχή αθλητών από όλη την Ευρώπη.
Μαθήματα και επιδείξεις ξιφασκίας γίνονται στις εγκαταστάσεις της Γ.Ε.Φ. (Γυμναστική Ένωση Φλώρινας – 3ο χλμ. Φλώρινας – Νίκης) και ο Ο.ΞΙ.Φ. (Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας – περιοχή Σιδηροδρομικού Σταθμού), κατόπιν συνεννόησης με τους υπευθύνους.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Χρήστος Τέγος
ΠΗΓΕΣ: 1) Γουσόπουλος Γιάννης  –  2) Τσώκας Πέτρος
ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας (Ο.ΞΙ.Φ.)

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο