.
.
.

Η Χιονοδρομία

Κάθε χειμώνα το τοπίο της Φλώρινας γίνεται κάτασπρο και καθαρό με τα χιονισμένα βουνά της. Οι νέοι και κυρίως τα παιδιά απολαμβάνουν το χιόνι. Γι αυτούς ο χειμώνας έχει να τους προσφέρει τον χιονοπόλεμο και κυρίως την γλίστρα.
Τα πρώτα σκι έφερε ο γαλλικός στρατός στη Φλώρινα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου (1916 – 18).
Το 1933 ιδρύεται ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) στη Φλώρινα, ο οποίος ιδρύει το 1938 το τμήμα χιονοδρόμων.
Το 1945 πολλά ζευγάρια σκι του γερμανικού στρατού ξέμειναν και χρησιμοποιούνται από τους πρώτους χιονοδρόμους. Ένας Γερμανός στρατιώτης που έμεινε στη Φλώρινα μετά το τέλος του πολέμου ήταν σπουδαίος σκιέρ και ανέλαβε την εκπαίδευση νέων χιονοδρόμων.
Από το 1945 μέχρι και σήμερα γίνονται πολλοί αγώνες στο χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας-Πισοδερίου. Η Φλώρινα ανέδειξε αναρίθμητους αθλητές του σκι με συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και με πάρα πολλά μετάλλια και διακρίσεις.
Οι πίστες της Βίγλας είναι από τις παλαιότερες στην Ελλάδα. Διαθέτουν χιονοδρομικό – ορειβατικό καταφύγιο και σαλέ. Είναι ένα από τα πιο παλιά χιονοδρομικά κέντρα φτιαγμένο από το μεράκι και την εθελοντική εργασία των Φλωρινιωτών. Για την ποιότητα του χιονιού του και τη διάρκειά του είχε προταθεί για παγκόσμιους αγώνες.
Το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας διαθέτει εκπαιδευτές του σκι και ενοικιαζόμενα σκι και σνόουμπορντ.

ΚΕΙΜΕΝΟ:  Δημήτρης Μεκάσης
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:  https://neaflorina.gr/2021/12/i-chionodromia-stin-florina/
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Αθλητικός Όμιλος Φλώρινας (Α.Ο.Φ.)

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο