.
.
.

Η Αναρρίχηση

Η πρώτη Σχολή Αναρρίχησης πραγματοποιήθηκε στις Πρέσπες το 1995 από τον Σύλλογο Ορειβασίας Χιονοδρομίας Φλώρινας με συμμετέχοντες τους αθλητές χιονοδρομίας.
Το 2002 επιστρέφει στη Φλώρινα από τις σπουδές της στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης η Φανή Κουσιπέτκου και ως μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας και Εκπαιδεύτρια Ορειβασίας Αναρρίχησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) οργανώνει Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης. Από τη Σχολή αυτή βγαίνουν οι πρώτοι αναρριχητές της περιοχής.
Ανοίγονται από την ίδια, με τη βοήθεια και άλλων ντόπιων αναρριχητών, πολλές αναρριχητικές διαδρομές σε τρία σημεία του νομού. Οι πρώτες αναρριχητικές διαδρομές ανοίχτηκαν στην περιοχή Φτερούγες της Νίκης στο όρος Τάιμα και στη συνέχεια στην τοποθεσία Δερβένι. Επίσης, ανοίχτηκε και αναρριχητικό πεδίο στις Πρέσπες.
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι ο βράχος στα πεδία της Φλώρινας είναι γρανίτης και μάλιστα από τον πιο παλιό που συναντά κανείς στην Ελλάδα. Στις Πρέσπες ο βράχος είναι ασβεστολιθικός.
Το 2004 ξαναοργανώνεται Σχολή από τη Φανή μέσω του ΣΕΟΦ και ταυτόχρονα κατασκευάζεται η πρώτη αναρριχητική τεχνητή πίστα στο Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Φλώρινας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 50 αναρριχητικές διαδρομές βράχου σε πεδία δίπλα από την πόλη της Φλώρινας και δύο αναρριχητικές τεχνητές πίστες μέσα στην πόλη της Φλώρινας.
Οι αναρριχητικές διαδρομές βράχου αποτελούν πόλο έλξης για αναρριχητές από όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούνται εκεί συχνά σχολές από Συλλόγους της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Φανή Κουσιπέτκου

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο