.
.
.

Το μπούκοβο και το κόκκινο πιπέρι της Φλώρινας

Οι παλιοί φλωρινιώτες από τις πιπεριές έφτιαχναν το κόκκινο πιπέρι και το μπούκοβο.
Και επειδή το μαύρο πιπέρι, που το αγόραζαν από τα παντοπωλεία ήταν ακριβό, προτιμούσαν το δικό τους κόκκινο πιπέρι. Το δικό μας πιπέρι όμως ήταν καλύτερο και το έφτιαχναν στο σπίτι ή το αγόραζαν στο παζάρι. Απλός ο τρόπος παρασκευής του. Στέγνωναν τις κόκκινες πιπεριές, γλυκές και καυτερές, τις έψηναν λίγο στο φούρνο και μετά τις χτυπούσαν στο γουδί.
Το πιπέρι ήταν γλυκό για μαγειρική ή καυτερό για όρεξη. Πολλές φορές το ανακάτωναν και πετύχαιναν τη γεύση που επιθυμούσαν. Το καλύτερο πιπέρι όμως το έφτιαχναν οι γυναίκες του χωριού Μπούκοβο που βρίσκεται έξω από το Μοναστήρι, στο δρόμο προς τη Φλώρινα. Έφτιαχναν το καλύτερο πιπέρι και το προτιμούσαν όλοι, έτσι το καυτερό κόκκινο πιπέρι ονομάστηκε «μπούκοβο», πήρε δηλαδή το όνομα του χωριού, όπου παρασκευαζόταν το πιο καλό και γευστικό καυτερό πιπέρι.
Στη νότια Ελλάδα δεν γνώριζαν την πιπεριά, ούτε το καυτερό κόκκινο πιπέρι. Η άγνωστη γεύση της πιπεριάς και του καυτερού πιπεριού άλλους γοήτευσαν και άλλους όχι. Σ’ αυτούς που δεν άρεσε το καυτερό συνήθιζαν να λένε τη φράση: «Από το μπούκοβο δυο φορές καίγεσαι…». Το μπούκοβο όμως, και γενικά το καυτερό, είναι άριστο αντικαταθλιπτικό και κάνει καλό στη κυκλοφορία του αίματος.

KEIMENO: Δημήτρης Μεκάσης
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: https://neaflorina.gr/2020/10/to-mpoykovo-kai-oi-piperies-florinis/

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο