.
.
.

Τα μήλα της Φλώρινας

Τα ορεινά μήλα της περιοχής της Φλώρινας είναι γνωστά και φημισμένα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Τα μήλα καλλιεργούνται στην περιοχή από την εποχή της οθωμανοκρατίας κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά χωριά (Ακρίτας – Κλεινές – Παρόρι κ.α.). Μετά την απελευθέρωση, τα μήλα άρχισαν να καλλιεργούνται σε όλα σχεδόν τα χωριά της περιοχής του Δήμου Φλώρινας (Αμμοχώρι – Περασμα κ.α.).
Τα μήλα Φλώρινας είναι γνωστά για τη γεύση και το άρωμά τους, ξεχωρίζουν για το έντονο χρώμα τους (κόκκινο ή κίτρινο ανάλογα με την ποικιλία), τη σκληρή, χυμώδη και κρουστή σάρκα τους, την υπόξινη γλυκιά τους γεύση και την πλούσια θρεπτική τους αξία (π.χ. σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε φυτικές ίνες).
Αυτό οφείλεται στο υψόμετρο του Νομού (600-750 μ.) και στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία, αμμοπηλώδη όξινα εδάφη κλπ). Πέραν αυτού τα εδάφη της περιοχής περιέχουν σημαντική ποσότητα οργανικής ύλης και συντελούν καθοριστικά στη σωστή ανάπτυξη των δένδρων και την ολοκλήρωση του φυσιολογικού κύκλου ωρίμανσης του καρπού.
Η υφή, η γεύση και το άρωμά τους διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της διάθεσής τους.
Οι ποικιλίες που κυρίως καλλιεργούνται είναι οι Golden, Red Delicious, Starkin και Imberial. Τα μήλα Φλώρινας χρησιμοποιούνται κυρίως για επιτραπέζια κατανάλωση.

ΚΕΙΜΕΝΟ : Χρήστος Τέγος

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο