.
.
.

Τα μανιτάρια της Φλώρινας

Η περιοχή της Φλώρινας έχει μεγάλη παράδοση στη συλλογή των άγριων μανιταριών, που τους έχει χαρίσει απλόχερα η φύση. Σε όλο το νομό υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία, αν και δεν φτάνουν όλα τα είδη στο εμπόριο και τα τραπέζια των συλλεκτών.
Μανιτάρια υπάρχουν παντού στη Φλώρινα. Φύονται στα βουνά του Βαρνούντα, του Βέρνου και του Βόρα που περικλείουν το λεκανοπέδιο του Δήμου Φλώρινας. Τα αναζητούμε στα πυκνά δάση βελανιδιάς, πεύκου και οξιάς, καθώς και στα λιβάδια και τις όχθες των ποταμών.
Όσον αφορά τα είδη, τα άγρια μανιτάρια που τρώγονται είναι συνήθως βωλίτες, όπως οι εδώδιμοι (boletus edulis), τα καλογεράκια (boletus aereus) και τα βασιλικά (boletus reticulatus). Ακόμη, δημοφιλείς είναι οι μαύρες τρομπέτες (craterellus cornucopioides) και πιο σπάνιες οι τρούφες. Η συλλογή άγριων μανιταριών είναι μια όμορφη εμπειρία, όμως πρέπει να γίνεται πάντα με επίβλεψη κάποιου ειδικού για την αποφυγή των τοξικών ειδών (κυρίως του γένους amanita).
Τα νόστιμα μανιτάρια μπορεί κάποιος να τα δοκιμάσει στις ταβέρνες της περιοχής και να τα προμηθευτεί από τα τοπικά καταστήματα εδώδιμων. Η αναζήτηση και η συλλογή μανιταριών, στην πλούσια και άγρια φύση των βουνών της Φλώρινας, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.

ΚΕΙΜΕΝΟ : Χρήστος Τέγος

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο