.
.
.

Τα κάστανα της Φλώρινας

Οι παλαιότεροι συνήθιζαν να λένε πως «όταν τρως κάστανα, ξεχνάς τα βάσανά σου» όταν ήθελαν να τονίσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του νόστιμου αυτού καρπού. Γνωστά στην αρχαιότητα, ήταν εκλεκτή τροφή για Θεούς και ανθρώπους και αποτελούν «το ψωμί», την καθημερινή τροφή των ορεινών πληθυσμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα κάστανα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και αποτελούν συστατικό πολλών εορταστικών συνταγών.
Νόστιμα και μεγάλα είναι τα κάστανα της περιοχής των Αλώνων. Περιμετρικά το χωριό, που βρίσκεται στους πρόποδες της βίγλας Πισοδερίου, καλύπτεται από πολυετή καστανόδενδρα. Η εκμετάλλευση των καρπών της καστανιάς αποτελούσε στο παρελθόν βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του χωριού. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, τα χωριά ερήμωσαν, οι νεότεροι δεν ασχολούνται και η καστανοπαραγωγή ελαττώθηκε και έχασε τον οργανωμένο της χαρακτήρα.
Τις Τετάρτες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα πεζοδρόμια της λαϊκής αγοράς της Φλώρινας, πλημμυρίζουν από Αλωνιώτες , παραταγμένους πίσω από γεμάτα σακιά με κάστανα, που τα μοσχοπουλούν. Βραστά ή ψητά, συνοδεύονται άριστα με κόκκινο κρασί και μας συντροφεύουν τις χειμωνιάτικες νύχτες. Όμορφη νοσταλγική εικόνα αποτελούν και οι ντόπιοι καστανάδες που κυκλοφορούσαν στην πόλη τον χειμώνα και γέμιζαν με αρώματα τους δρόμους της πόλης.

ΚΕΙΜΕΝΟ : Χρήστος Τέγος

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο