.
.
.

Τα γλυκά κουταλιού της Φλώρινας

Η Φλώρινα έγινε γνωστή ανά το πανελλήνιο, για τις πολικές θερμοκρασίες της, για τις ωραίες νόστιμες κόκκινες πιπεριές της, για τις φυσικές της ομορφιές και φυσικά και για τα περίφημα γλυκά κουταλιού. Είναι μια σπεσιαλιτέ της Φλώρινας από τα παλιότερα χρόνια, και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα. Βλέπουμε και χαιρόμαστε τους εκδρομείς στην πόλη μας, από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, να συνωστίζονται έξω από τα καταστήματα προκειμένου να διαλέξουν τα φημισμένα γλυκά κουταλιού Φλώρινας.
Τα γλυκά κουταλιού δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, από την ανάγκη των νοικοκυρών να συντηρήσουν τα περίσσια φρούτα της παραγωγής. Από την αρχαιότητα ακόμη οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να εφευρίσκουν διάφορους τρόπους, είτε στεγνώνοντάς τα στον ήλιο, είτε συντηρώντας τα μέσα σε σιρόπι, μετά από βράσιμο των φρούτων ή σε μαρμελάδες. Αποκαλούνται «κουταλιού», επειδή τα κερνούσαν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια κεράσματος, φυσικά με ένα μικρό κουτάλι.
Το γλυκό του κουταλιού αποτελούσε το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα για όλα τα νοικοκυριά και οι καλεσμένοι έδειχναν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα. Ονομαστά γλυκά Φλώρινας είναι το σύκο, το καρυδάτο, το τριαντάφυλλο, η φράουλα, το αγριοκέρασο, το κάστανο κ.α.

ΚΕΙΜΕΝΟ : Χρήστος Τέγος

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο