.
.
.

Τα βότανα της Φλώρινας

Από τα αρχαιότατα χρόνια ο άνθρωπος στο φυτικό βασίλειο ζήτησε την ανακούφιση των πόνων του ή τη θεραπεία του. Έτσι, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ποικιλίες βοτάνων έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους για θεραπευτικούς λόγους. Όπως απέδειξε η πείρα αιώνων, πολλά φυτά, ρίζες, φύλλα και πολλοί σπόροι διαθέτουν δραστικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Στα βουνά του Βέρνου, του Βαρνούντα και του Βόρα η βλάστηση είναι πλούσια σε όγκο και ποικιλία, κυρίως λόγω της μορφολογίας, των νερών και των κλιματικών συνθηκών. Αποκαλύπτεται στον επισκέπτη μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων από τα εκατοντάδες είδη αγριολούλουδων και φαρμακευτικών βοτάνων που φυτρώνουν στην περιοχή. Κάποια μάλιστα είναι σπάνιας ομορφιάς. Τσουκνίδα, τσάι, χαμομήλι, ρίγανη, θυμάρι… σεμνά και ταπεινά φυτά της φύσης, όμως γεμάτα δύναμη να θεραπεύσουν ένα σωρό παθήσεις.
Οι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν ανέκαθεν τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων του βουνού, τα χρησιμοποιούσαν ως θεραπεία, με ιδιαίτερη προσοχή, λόγω της τοξικότητας πολλών. Πρέπει να είμαστε, όμως, πολύ προσεκτικοί στη συλλογή τους και να μην είμαστε άπληστοι γιατί δεν θέλουμε να χαλάσουμε το ριζικό τους σύστημα και να συμβάλλουμε στην εξαφάνισή τους. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι θεωρείται παράνομη η συλλογή μεγάλου όγκου βοτάνων.

ΚΕΙΜΕΝΟ : Χρήστος Τέγος

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο