.
.
.

Οι Επιτάφιοι

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής οι πιστοί παρακολουθούν την τελετή της Αποκαθήλωσης, που γίνεται στις εκκλησίες μαζί με την αναπαράσταση της ταφής, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα. Λόγω του πένθους της ημέρας, μάλιστα, το έθιμο προστάζει να μην ασχολούμαστε με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα, ενώ γίνεται αυστηρότατη νηστεία που απαγορεύει μέχρι και το λάδι.
Ο Επιτάφιος – από το αρχαιοελληνικό “επί του τάφου” –  κατά τους χριστιανικούς χρόνους σήμαινε την αναπαράσταση του σώματος του Ιησού Χριστού μετά την Αποκαθήλωση από τον Σταυρό σε στάση προετοιμασίας για την ταφή ζωγραφισμένη πάνω σε ύφασμα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής έχουμε την κορύφωση του Θείου Δράματος, οπότε τελείται και η περιφορά του Επιταφίου.
Στη Φλώρινα η περιφορά των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Παντελεήμωνος, του Ναού του Αγίου Γεωργίου, του Ναού της Αγίας Παρασκευής και του Ναού του Αγίου Δημητρίου, κορυφώνεται με τη συνάντησή τους στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τη Φιλαρμονική του Δήμου να συνοδεύει στην πομπή της Ιεράς λιτάνευσης ενώ ψάλλονται πένθιμα εμβατήρια.

top
Μετάβαση στο περιεχόμενο